Av: Marthe Lein, journalist.

I løpet av noen få år går kroppen fra å være barn til nesten voksen. Forsker Halvard Grendstad forteller om hvordan barn best bør trene i puberteten.

- I puberteten forbedres utholdenhet, hurtighet og styrke. Bare det å vokse gjør at barna presterer bedre i disse årene, sier forsker Halvard Grendstad.

Grendstad forsker på vekst, modning og trening i puberteten ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på Norges Idrettshøgskole (NIH).

Variert og morsomt

Hos jenter starter puberteten i gjennomsnitt når de er omkring 10 år gamle og hos gutter to år senere.

Men de store endringene som påvirker prestasjonene skjer ifølge Grendstad i vekstspurten. Hos jenter starter vekstspurten i gjennomsnitt når de er 12 år, hos guttene når de er 14 år. Hvor lenge vekstspurten varer, variere veldig. I snitt varer hele puberteten i omtrent fire år. 

Men hvordan er det smartest å trene i denne perioden? Både for å forbedre prestasjonene, men også for at ungene skal bevare treningsgleden og fortsette med idrett når puberteten er over?

- Generelt er det viktigst å være aktiv og drive variert og morsom aktivitet i denne perioden, sier Grendstad. 

Med variert trening mener han at ungdommene både driver med ulike idretter, men også variasjon innenfor idretten: ulike aktiviteter med ulik intensitet og man bør unngå ensformighet.

Supereffekt?

Både gutter og jenter legger på seg endel muskelmasse i puberteten.

Det gjør at i akkurat denne perioden forbedres den fysiske prestasjonen for begge kjønn.

- Det skyldes først og fremst at muskelmassen øker og at andre organer i kroppen vokser, som lungene og hjertet og man får mer blod i kroppen, sier forskeren.

Gutter legger på seg mer muskelmasse enn jenter, så effekten blir større hos guttene. 

Dermed kan man kanskje tro at det vil gi en supereffekt å trene ekstra mye i denne perioden. Slik er det trolig ikke, ifølge Grendstad.  

Treningseffekten for utholdenhet, styrke og hurtighet er sannsynligvis mindre enn den ville vært hos voksne, mye som skyldes rask vekst. Men man blir selvfølgelig fortsatt bedre av å trene.

Kanskje er det annen type trening man bør prioritere: 

- Det ser ut til at den smarteste treningen er motorisk aktivitet som koordinasjon, styrke og balanse. Det kan gjøres gjennom lek eller teknikk-trening. 

Skadeutsatt

I puberteten er kroppen ekstra utsatt for skader. Det henger sammen med at kroppen vokser raskt. Muskler, sener og knokler vokser i rykk og napp. Hvis kroppen belastes med mye trening og ikke får tid til å hente seg inn igjen, kan dette føre til skader. Gjerne i ankler, knær, hofter og rygg. Disse følger ofte lengdeveksten.

Også derfor er den varierte aktiviteten særlig gunstig. 

- Det skjer mye samtidig både psykologisk og fysiologisk i puberteten. Å trene med ulike idretter og ulike aktiviteter og typer bevegelser vil gi kroppen ulike stimuli uten at den blir overbelastet, forteller Grendstad.

 

- Kroppen trenger pauser. Den vokser veldig fort og trenger ekstra hvile. 

Han understreker at det trolig ikke er viktig å trene veldig spesifikt i puberteten. 

- Å trene må til for å bli god, men variasjon er kanskje viktigere enn å spisse seg inn på idretten. Det er ikke når man er 12-13 år at man skal spesialisere treninga hvis man har et ønske om å bli god, sier Grendstad.

Kondisjonen øker uansett

I 2023 stod han bak en studie ved Norges Idrettshøgskole der forskerne studerte 59 ungdommer av begge kjønn i 12-årsalderen.

De delte disse inn i tre grupper og fulgte dem over åtte uker mens de drev oppkjøring til langrennssesongen. 

I to av gruppene var det unge langrennsløpere som trente fire ganger i uka, men disse to gruppene trente ulikt: 

Den ene gruppa trente intervaller, særlig motbakkeintervaller, med høy intensitet. 

Den andre gruppa trente med lavere intensitet med lekbaserte aktiviteter. De gjorde også enkel styrketrening. Denne gruppa fikk ikke trene med høy puls i studieperioden.

I den tredje gruppa var 12-åringer som ikke drev med langrenn. Dette var ei kontrollgruppe, og de var mindre aktive enn de to andre gruppene.

Deltagerne målte maksimalt oksygenopptak både før prosjektet startet og etter at treningsopplegget var over. 

Noe overraskende viste resultatene ingen forskjeller mellom gruppene. Alle deltagerne hadde økt sitt oksygenopptak.

- Vi ser at kondisjonen utvikler seg automatisk i puberteten siden man da vokser og legger på seg muskelmasse, hjertet pumper mer blod og lungene vokser, sier Grendstad.

Og nettopp derfor mener han at det er fornuftig å fokusere på ferdigheter innen motorikk, teknikk og varierte aktiviteter og la kroppen vokse ferdig før man begynner å spisse inn mot hard kondisjonstrening. 

Å få barna gjennom denne perioden med motivasjonen intakt vil være et sentralt poeng.  

- Man kan begynne å vri mot voksentrening når vekstspurten er over. Hvis man har lært seg å trene variert i puberteten, har man bygget et godt fundament og man kan planlegge mer slik voksne trener. Da er kroppen mer eller mindre ferdig utvokst, avslutter Grendstad.