Hallux valgus betyr, direkte oversatt, vinklet stortå. Grunnleddet på stortåen beveger seg, over tid, inn mot neste tå. For noen vil dette gi smerter og behov for endring av aktivitetsnivå.

 

Symptomer

De fleste kjenner først at det oppstår smerte i leddet. Enten under aktivitet eller etter belastning.
Endringene av og i leddet kan skje gjennom hele livet fra ung til gammel. Mange får hallux valgus grunnet medfødte feil i foten (Mortons foot), og andre på grunn av at fotstillingen ellers i foten har endret seg.


Når hallux valgus oppstår vil dette kunne endre belastningen andre steder i foten, det kan da oppstå plager flere steder i foten.
G
runnleddet til storetåen vil over tid ofte endre utseende og avgi smerter.
Nedsunken lengdebue gir økt press på stortå i landing og er ofte grunnen til hallux valgus.
Enn lav tværrbue/forfot kan også gi smerter i stortåens grunnledd.
Mange med hulfot kan oppleve dette.

Det er mange som får en ”klump” på innsiden av leddet på stortåen når de utvikler hallux valgus. Det er ofte ekstra knokkel som dannes og legger seg på leddet. Noen hovner opp og leddet kan kjennes varmt og bli rødt.

 

Diagnostikk

Hallux valgus kan ofte ses med det blotte øyet. Man kan se vinklen på røntgen og MR.
Jeg gjør en undersøkelse av foten din og deretter bruker jeg ultralyd for å se på leddet og området rundt. Diagnostisk ultralyd gir meg levende bilder og jeg får svar på undersøkelsen umiddelbart. Jeg sjekker da også om det har oppstått artrose i leddet eller om det er en pågående artritt(leddbetennelse).


 

Behandling

For mange hjelper det å få laget en spesialtilpasset dynamisk innleggsåle. Fotens feilstillinger vil få en bremset bevegelse, samt økt aktivitet og styrke for omkringliggende muskler. Ved plager i stortåens grunnledd vil ofte musklene rundt få større oppgaver enn de ønsker og dette gjør igjen at området rundt også kan bli smertefullt.
Jeg vurderer hvilke øvelser som kan hjelpe deg og om det er behov for en spesialtilpasset dynamisk innleggssåle.
For noen kan injeksjonsbehandling være nødvendig. Da henviser jeg deg videre for hjelp.

Kirurgi kan vurderes om all annen behandling har feilet.

 

Prognose

Prognosen er god. Symptomene kan variere i perioder, men med riktig behandling blir hverdagen, for de fleste, smertefri og med ønsket aktivitetsnivå.

 

 

Skrevet av fysioterapeut Anne Langsveen

95 12 11 60 - fysioanne@outlook.com

 

Ønsker du en undersøkelse av din fot kan du booke time her:

https://helse.aspit.no/landing?clinicId=ad813de4-22e4-4649-8ee8-b61b878028b9