Mortons nevrom er en fortykkelse av nerven i forfoten.
Nerven kommer i klem, den blir irritert og dermed fortykket.

En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute.
Plagene øker i takt med ytterligere irritasjon både ut i tær og i større deler av forfoten.

 

Hva er Mortons Nevron?

Mortons nevron er en fortykkelse av nerven i forfoten. Det kan også bli en knute på nerven.  Oftest oppstår problemet mellom 3. og 4. tå. Det kan også finnes mellom tåballene til tå nummer 2 og 3.

 

Hvorfor oppstår Mortons nevron?

Mortons nevron oppstår når det er for trangt for nerven. Mellom alle knoklene som går ut til tærne våre ligger det nerver som forsyner muskler med beskjeder om hva de skal gjøre(nerveimpulser). Når det blir for trangt mellom knoklene vil nerven oppleve økt friksjon over tid og dermed blir irritert og betent. Da blir nerven tykkere og det blir enda dårligere plassforhold. Pågår dette en stund kan det bli en knute på nerven. Symptomene forverres med tilstanden.

Er man tverrplattfot vil dette gi dårlig plass for nervene i forfoten. De som har en høy vrist/lengdebue er hulfot. De har gjerne en lav tværrbue/forfot. Disse personene opplever oftere problemer med forfoten enn de som er plattfot.

Mortons nevrom kan også oppstå om man har fått ett kraftig slag rett på forfoten/nerven.

 

Hva er de vanligste symptomene?

De vanligste symptomene er ubehag eller smerter lokalt i forfoten som oppleves som skarpe, brennende og intense. Smertene kan stråle ut i nærmeste tå. Tærne kan dovne vekk og bli numne og det kan prikke i tærne. Noen klager over at de har følelsen av å gå med en krøllete sokk mellom tærne eller at de har småstein i skoen. Smertene kommer vanligvis først når en har gått en stund. Plagene forverres ved bruk av trange eller høyhælte sko. Nummenhet i de nærmeste tærne er også vanlig.

Smertene øker gjerne ved belastning og roer seg ned ved hvile. Har man kommet langt i forløpet vil smertene for mange være like ved aktivitet og hvile.

 

Hva kan du gjøre selv?

Du kan bruke sko som ikke klemmer på foten din og spesielt ikke på forfoten.
Du kan avlaste foten og hvile mer enn du normalt gjør. Legg gjerne foten høyt når du sitter.

 

Hva er behandlingen?

Behandlingen er i første omgang å lage en spesialtilpasset innleggssåle slik at forfoten får et løft og nerven får mer plass å bevege seg på.
Det kan bli behov for en injeksjon med kortison hvis smertene ikke lindres nok med innleggssåle. Da vil nerven få et vannbad å bevege seg i og all friksjon forsvinner.
Jeg benytter ultralyddiagnostikk i min undersøkelse.

Kirurgi kan diskuteres om konservativ behandling ikke fungerer. Konservativ behandling anbefales å prøves opp til 1 år før eventuell kirurgi.
For mange vil oprasjonen gjøre at symptomene blir borte, men for noen vil nerveknuten bygge seg opp på nytt.

 

 

Skrevet av fysioterapeut Anne Langsveen

95 12 11 60 - fysioanne@outlook.com

 

 

Ønsker du en undersøkelse av din fot kan du booke time her:

https://helse.aspit.no/landing?clinicId=ad813de4-22e4-4649-8ee8-b61b878028b9