Er du i gang med et treningsopplegg for ditt artrosekne, men opplever at det er mye smerter og vanskelig å komme skikkelig i gang? Eller har du tilbakevendende plager på tross av god fremgang i treningsprogrammet ditt?

Kanskje du kan ha god hjelp av en dynamisk innleggssåler?

 

Artrose

Artrose er en sykdom som rammer leddene. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned, og kan etter hvert forsvinne helt. De fleste oppdager artroseforandirnger ved at de får smerter i ett ledd og at de gjerne hovner opp i leddet. For noen blir leddet varmt og rødt. Det oppleves en forskjell i hvordan man kan bevegse seg og noen aktiviteter kan bli vanskeligere å utføre.

Knærne er sammen med hofteleddene de leddene i kroppen som utsettes for mest artrose(før kalt slitasje). Hver tredje person over 65 år har artroseforandringer i kneleddene. Behandlingen er fysisk aktivitet, smertestillende medisiner, skotøy med god støtdemping, vektreduksjon, injeksjoner og unntaksvis operasjon.

Artrose er ikke farlig og man kan trene med ubehag i kneet, men for mange er smertene så kraftige at man ikke er i stand til å trene. I en dansk studie fant de ut at smerter i kne minsker med dynamiske innleggssåler. Generell aktivitet og livskvalitet ble forbedret. Studien indikerer at innleggssåler som støtter den mediale lengdebuen kan være en verdifull del av behandlingen for eldre med kneartrose.

 

SuperSole er en dynamisk spesialtilpasset innleggssåle.

Den spesialtilpasset til deg  etter at jeg har utført en grundig undersøkelse. Alignement er viktig for hvordan kraften brukes gjennom steget og hvordan det roteres i fot, kne og hofte. Er det over/underpronasjon, forfotsvarus/valgus, hallux valgus, tibiarotasjoner, valgus/varus i knær. Dette er noe av det som undersøkes. Det testes også i aktivt og passivt.

Om du har feilstillinger i kne og/eller fot så er det indikasjon for innlegg. Det spesielle med artrosepasienter er at de trenger mer støtdemping og ofte et løft av mediale lengdebue(innsiden av foten) for å skåne mediale leddkammer i kne(innsiden av kneet).

SuperSole er en dynamisk såle. Dette betyr at den bremser feilbevegelser som skjer under bevegelse, men man får lov til å videreføre kraften opp til kne, hofte og rygg. Bremsingen øker også støtdemping fra fettputen under calcaneus(hælknokkelen) som videreføres opp i ankel, kne, hofte og rygg.
Fordi sålen gjennom hele steget treffer foten vil nervestimulien øke og flere muskelspoler aktiveres, dette gjør at foten over tid blir sterkere, noe som er viktig for et kne med artrose.

 

En dynamisk såle kontra en statisk såle:

  • Føttenes muskulatur blir sterkere
  • Rigide/stive føtter blir mer bevegelige
  • Feilbevegelse bremses
  • Fotens feilstillinger kan endres noe over tid
  • Kroppens egen støtdemping vil optimaliseres i fot, kne, hofte og rygg.

 

Skrevet av fysioterapeut Anne Langsveen

95 12 11 60 - fysioanne@outlook.com

 

 

Les gjerne hele artikkelen om Supersole her:
https://www.abildsofysioterapi.no/news/616/details/supersole-dynamiske-spesialtilpassede-innleggssaler